Trainers

De trainers van LTC Startbaan

 

Manuel Bouwman: [email protected]

Ik ben Manuel Bouwman, geboren op 13 januari 1969 in Amsterdam, vader van Masami. Mijn leven heeft altijd uit sport bestaan; op mijn 15de pakte ik voor het eerst een racket op en heb ik mezelf leren spelen tegen een muurtje. Als speler van Popeye Gold Star is mijn hoogste niveau hoofdklasse heren op zaterdag geweest, voormalig B-niveau, waarbij ik enkele malen voor het Nederlands Kampioenschap heb mogen spelen. Sinds april 2010 ben ik verbonden aan LTC Startbaan, destijds LTC Amstelland. Vanaf 1985 ben ik actief als trainer, waarvan de eerste 25 jaar bij Popeye Gold Star. In die jaren heb ik verscheidene leeftijden en niveaus getraind en gecoacht; van jong tot oud, van beginner tot en met ATP top 100-niveau. Vanaf 1995 ben ik voornamelijk actief geweest in het prestatieve tennis. Mijn specialisme is Tennis Dynamics; een vorm van training cq. coaching waarbij het bewegen op de baan centraal staat en alle fysieke voorwaarden voor het optimaliseren van je spel ontwikkeld worden. Sinds april 2018 ben ik ook de manager van Park Startbaan, wat ik combineer met mijn werk op de baan.

Ik ben Ole Bredsschneijder, 19 jaar, geboren in Amsterdam en opgegroeid in Oosthuizen in de buurt van Hoorn. Toen ik 4 jaar oud was ben ik tijdens een vakantie in Italië op een kamp begonnen met tennis en sindsdien altijd bezig met tennis.   Ik geef niet alleen les maar heb de ambitie om professioneel tennis te spelen. Daarvoor train ik veel, helaas door Corona, de laatste tijd geen wedstrijden. Tijdens de laatste Nationale Kampioenschappen heb ik de laatste 8 van NL t/m 18 jaar bereikt en ik sta binnen top honderd op de KNLTB ranglijst van NL. Competitie speel ik bij Badhoevedorp, Top Klasse op zaterdag en op zondag 1e klasse heren.   Sinds kort woon ik in Amsterdam waardoor ik nu in deze regio les geef. Na de Havo heb ik 2 tussenjaren genomen en heb ik de opleiding voor tennisleraar gevolgd. Per september ga ik weer studeren, commerciële economie aan de Johan Cruijf Accademy, waardoor ik mijn tennisambities goed kan combineren met studeren. Ik train in de ochtend zelf en geef les in avonduren. Op de Startbaan geef ik voornamelijk aan volwassenen les en 1 uurtje aan de oranje kids. Ik ben energiek op de baan, geef iedereen volle aandacht, en mijn doel is tijdens de lessen ook mijn passie over te brengen en mijn leerlingen te stimuleren om naast lessen vooral ook veel vrij te spelen. Op de Startbaan zijn voldoende initiatieven om bijv. mee te doen met de ladder en toss. 

Wim Gomersbach: [email protected]

Ik ben Wim Gomersbach, 59 jaar en ik train al  ongeveer 35 jaar bij eerst de LTC Amstelland en na de fusie met de Meerlanden, de LTC Startbaan. Daar ben ik erg trots op! Ik ben getrouwd met Nicole en we hebben twee kinderen, Amy en Roy. Niet vreemd, dat ik in de sport werkzaam ben. Van kinds af aan ben ik gek van sport. Judo, hardlopen, fietsen, voetbal, tennis,en ga maar door, ik volg eigenlijk alles. Vooral van Ajax ben ik een groot fan. Als kind keek ik al naar Cruijff, Keizer en Swart in de Meer.De passie voor tennis is wat later gekomen en beoefen ik sinds mijn 15e. Ik woonde tot mijn 12e in de Spaarndammerbuurt, waar eigenlijk niet getennist werd. Toen wij verhuisden naar Buitenveldert, met natuurlijk een lekker plat Amsterdams accent, kwam ik voor het eerst in aanraking met tennis. Popeye Gold Star werd mijn club. De topclub van Nederland was dat. Wat heb ik daar een uren op de baan gestaan! En veel afgekeken van de topspelers daar. Tennis leefde enorm en tijdens de competitie stond het park helemaal vol. Geweldig!Bij Popeye begon ook het lesgeven. Ik werd gevraagd of ik gewoon wat lesjes wilde geven. Ervaring met lesgeven had ik niet, maar in die tijd was er zoveel vraag naar tennislessen, dat veel clubs jonge enthousiaste tennissers vroegen om bij te springen. Voornamelijk de uren van 7 tot 8 en 22 tot 23, maar dat maakte mij niet uit. Ik vond het heel leuk om te doen en verdiende meer dan met mijn krantenwijk, die ik daarvoor nog had.Vervolgens ben ik diploma's gaan halen via de tennisbond en ben in Uithoorn bij de TCU les gaan geven. Daar gaf ik niet alleen lessen, maar kwamen er ook andere gerelateerde zaken kijken. Indelen, programmas maken, begeleiden enzovoort. Na een jaar of vier, ik speelde daar inmiddels competitie, werd ik bij de LTC Amstelland gevraagd om competitietraining te geven. De volgende stap was om meer trainingen te geven. Ook werd ik gevraagd om assistent districtstennistrainer te worden bij het district Amsterdam.Dat hield in dat ik de talenten tot 12 jaar trainde en begeleidde bij toernooien. Hier heb ik erg veel geleerd, met name van de DTL Leonne Heffels. Uiteindelijk heb ik 10 jaar bij het district gewerkt, met heel veel plezier.Ik speelde in die tijd zelf ook nog veel. Ik heb zeker 15 jaar onafgebroken toernooien en competitie gespeeld en heb het tot niveau B1, nu 3, geschopt. Ook heb ik overgangs A gehaald met het eerste team van Amstelland. De laatste jaren speel ik helaas zelf niet veel meer, omdat mijn linkerkuit wat tegensputtert. Na de periode bij het district ben ik wat meer de recreatieve kant van het lesgeven gaan opzoeken. Ik vind het fijn met kinderen en senioren te werken die niet alleen maar met winnen bezig zijn, plezier is het belangrijkste in mijn ogen. Het doet me altijd goed dat mensen die bij mij getraind hebben na jaren nog op de baan te zien zijn en plezier beleven aan het spel. Dit geldt voor alle niveaus, een voorkeur voor een doelgroep heb ik niet. 

Xander Spong: [email protected]

Mijn naam is Xander Spong, geboren op 21 februari 1990 in Den Haag. Sinds april 2019 ben ik trainer onder de vlag van LTC Startbaan. Van jongs af aan bestaat mijn leven uit sporten. Al vanaf hele jonge leeftijd beoefende ik meerdere sporten tegelijk, maar tennis, dat was HET voor mij. Als klein jongetje nam mijn vader mij af en toe mee naar Thor de Bataaf in Den Daag om een balletje te slaan of tegen de muur te oefenen. Op mijn zevende mocht ik naar mijn eerste tennisles. Ongeveer een jaar later mocht ik mee trainen bij de selectie van de tennisbond. Uiteindelijk moest ik daar stoppen omdat ze (helaas) te weinig potentie in mij zagen. Voor mijn gevoel heb ik het tegendeel bewezen en ben ik trots op het niveau en de resultaten die ik heb weten te behalen. Bij de junioren ben ik meerdere keren Nederlands Kampioen (t/m 16 & t/m 18 jaar) en Wereldkampioen (junior Davis Cup) geweest. Tevens heb ik in het dubbelspel de Europese titel behaald. Vanaf mijn 16de heb ik ATP toernooien gespeeld met als hoogste ATP Ranking 802. Op mijn 21e ben ik gestopt met professioneel tennis door verschillend blessureleed. Daarna was ik heel even klaar met tennis en moest ik bedenken hoe het verder moest. Omdat ik toch niet zonder het tennis kon heb ik 8 jaar geleden mijn passie gevonden in het geven van training. Zo kan ik mijn ervaringen delen met mijn leerlingen. In de afgelopen jaren heb ik met alle niveaus gewerkt, van jong tot oud en van beginners tot en met ITF junior, ATP en WTA spelers. Door mijn brede ervaring zit mijn kracht / specialisme als trainer hem in het leren spelen van het spel aan wedstrijdspelers. Zowel op fysiek en mentaal als op tactisch gebied. Het prestatieve tennis ligt door mijn persoonlijke geschiedenis met de sport het dichtst bij mijn hart. Toch haal ik ook veel voldoening uit spelers die geen prestatieve ambities hebben maar wel gemotiveerd zijn om te leren en zich 100% inzetten om zich op zijn of haar eigen tempo te blijven verbeteren.