Nieuw: OldStars tennis bij LTC Startbaan

LTC Startbaan introduceert OldStars tennis voor het zomerseizoen. Dit is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en de KNLTB. Onze club start, in samenwerking met TV De Vliegende Hollander (DVH), als eerste vereniging in Amstelveen met tennis in deze aangepaste vorm, vooral voor die spelers, voor wie het tennis dat ze gewend zijn zo langzamerhand net iets te snel gaat.

Wat is OldStars tennis?

OldStars tennis is een aangepaste spelvorm, bij uitstek geschikt voor ouderen die op een gezonde manier en zonder blessuregevaar willen blijven bewegen. Ook voor mensen die al gestopt zijn met tennis, biedt het nieuwe kansen om toch weer actief te zijn op de tennisbaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Het is een veilige en verantwoorde spelvorm, waarbij bewegen en het verbeteren van je coördinatie en motoriek centraal staan, gecombineerd met tennis. Een goede warming-up onder deskundige begeleiding hoort erbij.

De bekende regels worden naar wens aangepast:

• dubbelspel op enkelveld
  • eventuele derde persoon kan indraaien
  • onderhands serveren
  • de bal mag twee keer stuiten
  • 40-40 = winnend punt
  • duur set: 4 gewonnen games, bij 3-3 tie break
  • spelen met een groene bal, die zachter is en niet zo snel gaat

Hoe gaat OldStars tennis bij LTC Startbaan?

Je kunt op drie manieren OldStars tennis spelen bij LTC Startbaan.

1. naast je gewone lidmaatschap van LTC Startbaan of TV DVH, dat is een extra programma en kost € 50 voor het zomerseizoen, 20 wekelijkse speeldagen. Je betaalt dan de inzet van de trainer, Wim Gomersbach, die de begeleiding verzorgt.
  2. in plaats van je huidige lidmaatschap van LTC Startbaan of TV DVH, dan speel je alleen OldStars tennis op de vaste wekelijkse speeldagen. Je betaalt dan €100 voor het zomerseizoen, voor de trainer, de baanhuur en de contributie aan de KNLTB.
  3. ook leden van andere verenigingen kunnen op de Startbaan op donderdagmorgen meedoen met het OldStars tennis, zonder hun lidmaatschap bij de eigen vereniging op te hoeven zeggen. Hiervoor betalen zij € 85 voor de inzet van de trainer en het gebruik van de banen.

Hoe ziet een speeldag er uit?

• je speelt op een vaste dag in de week: donderdag van 10 tot 12 uur
  • je speelt in een groepje onder leiding van Wim Gomersbach
  • je hoeft geen baan te reserveren, dat doet Wim
  • je doet eerst met elkaar een uitgebreide warming-up
  • je speelt daarna een paar verkorte sets OldStars tennis
  • je komt ook nieuwe spelers tegen van andere verenigingen
  • na twee uur goed bewegen is er tijd voor koffie, of een broodje

Doe je mee of wil je eerst een proefles?

Wil je mee doen met OldStars tennis, meld je dan aan via deze pagina.

Wil je eerst een proefles of heb je vragen, stuur dan bericht aan Marga Moeijes

Lees waarom Ans Horstmanshoff is overgestapt naar OldStars tennis: “Het initiatief tot het ouderentennis kan ik alleen maar toejuichen. Het is niet alleen het bewegen, maar ook het onderhouden van bestaande en het maken van nieuwe contacten is heel belangrijk.”

Quote van Anke Honselaar (huisarts, niet meer praktiserend): We moeten meer bewegen en zeker de ouderen onder ons. Dat weten we natuurlijk allemaal, maar om dit te doen, en zeker te blijven doen, is best lastig. We moeten gestimuleerd worden en daarbij zijn de factoren plezier en gezelligheid heel belangrijk.

Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad moeten volwassenen minstens tweeënhalf uur per week flink bewegen door te wandelen of te fietsen; daardoor wordt het risico op chronische aandoeningen zoals suikerziekte, hart- en vaatziektes, depressiviteit en botbreuken verkleind. Voor ouderen geldt dit nog meer omdat de botten brozer worden en de spierkracht afneemt. Door lichamelijke activiteit wordt niet alleen onze fysieke maar ook onze mentale gesteldheid verbeterd. Ook ons immuunsysteem wordt met het klimmen der jaren minder effectief, maar wordt gestimuleerd als wij ons blijven bewegen. En dat afweersysteem is weer nodig om onder andere virusinfecties af te weren of te verhelpen. Ook sociaal contact werkt bevorderend op het afweersysteem.

OldStars tennis bij LTC Startbaan biedt ouderen de gelegenheid om in groepsverband regelmatig te blijven bewegen. Met het oog op de doelgroep wordt hiervoor een aangepaste vorm van tennissen gebruikt, waardoor bewegen, ontspanning, plezier en gezelligheid worden gecombineerd. Deze manier van tennissen maakt het mogelijk om tot op hoge leeftijd in beweging te blijven en u actief in te zetten voor uw gezondheid.”

Quote van Wim Gomersbach: “Bewegen, sporten is gezond! Iedereen kan, op welke leeftijd dan ook, op ieder niveau sporten en natuurlijk ook sociale contacten onderhouden of opbouwen. Het OldStars tennis programma biedt allerlei mogelijkheden.

Schrijf in of kom eens langs om te kijken of mee te doen! Je bent nooit te oud! Achter de geraniums of achter de bal! Zorg dat je erbij bent, bij de
OldStars!

Zie verder website www.oldstars.nl/tennis voor video’s over OldStars tennis met voorbeelden van oefenvormen.